Thursday, August 11, 2011

Cara buat icon di url blog


Assalamualaikum W.B.T
Malam ini aku ada benda nak share dengan korang semua, sebabnya aku tau ramai lagi new blogger yang tak tau macam mane nak buat benda ni. Tadi pun aku buat mengambil masa yang lama iaitu dari pukul 12.30 tengah hari sampai 3 petang. Lame tak?ikut hati tadi memang nak give up sebab Nampak senang tapi sebanarnya agak leceh juga la sebab for those yang tak berminat dengan url or bab coding2 nie sure malas nak try, tapi memandangkan aku ni orang yang jenis ‘alang-alang menjeruk pekasam,biar sampai ke pangkal lengan’(betulkan peribahasa aku jika salah) aku cuba sampai dapat buat. Kalau ikut ayat MLM “lawan sampai jadi jutawan” hehe...
Panjang nye introduction aku, jom2 aku ajar korang macam mane nak buat icon di url blog korang. Selalunya icon akan keluar yang macam ni kan(seperti dibawah)

Apa kata korang semua buat lain dari yang lain, contohnye macam nie


First step ialah korang kena pastikan yang imej korang adalah jpeg,jpg,gif dan png.kalau boleh biar kb yang kecik macam bawah 20kb sebab nanti senang nak upload.the,kalau nak senang pergi je ke imageshack.us untuk convert icon tu. Next step adalah upload gambar di posting new post)
1.

2.

3.

4.

Maaf kalau gambar kurang memuaskan.

Selepas dah upload pergi ke edit html (macam ini)
5.



6.

Lepas itu,korang copy url untuk gambar itu sahaja..(tengok yang aku highlight)
7.

Aku harap korang tengok betul-betul apa yang aku highlight kan kat atas.(jangan lupa copy url yang aku highlight tu)
Lepas copy,masukkan url tadi tu kat code dibawah di ‘PASTE HERE’. Untk code yang dibawah nie korang kene buat sendiri tau.
Next step,pergi ke edit html di design(macam ini)
8.

Dan ia akan keluar macam ni
9.

Then korang kene cari code
<data:blog.pageTitle/>
(diantara dua kod ni korang kena paste code yang korang da buat tadi)
10.

11.

Nak lebih jelas,



Selepas da selesaikan semua sekali,pastikan betul-betul kod nye,korang preview dulu..then,kalau dah jadi..baru lah boleh save template itu..then,tengok balikape yang jadi..
Ok,sampai disini kelas pengajian untuk hari ini,semoga berjaya untuk korang. Kalau tak faham,boleh tanya saya...Good luck,Chaiyok2...  lastly,Selamat berpuasa..

1 comment: