Saturday, January 25, 2014

Hadiah terbaik saya sebagai tutor


Assalamualaikum w.b.t,

Malam ini nak kongsi one of my achievement in 2013 especially as a private tutor. Sebenarnya, saya dah 2 tahun jadi private tutor ni, masa mula-mula dulu saya buat full time,tapi disebabkan hal-hal yang tak dapat nak dielakkan,jadi saya jadikannya part time.

I have been introduced to this girl around June 2012 and that means when she in standard 5. Her mum ni risau sebab anak dia result tak berapa memberangsangkan,jadi mula cari tutor,kira one to one session la,senang anaknya nak tanya kalau ada apa-apa yang tak faham.

Bagi saya,this girl result dia ok la,not bad. Cuma kena gilap lebih untuk nampak hasilnya. Mujur parents this girl mampu untuk hire tutor,so there won't be an issue. Mula-mula ajar dia, kekok sikit, al-maklumlah tak da chemistry lagi,so dalam 2 weeks juga nak get along dengan dia. Dari segi belajar, dia senang nak faham, cuma the big problem is she is careless person especially math which is my favourite subject.

Belajar,belajar dan belajar, akhirnya, final year exam 2012, dia dapat top 10 dalam kelas. Wow,unbelievable saya dapat naikkan ranking dia dalam kelas dari top 20 ke top 10. But still, 2013 she is still in the same class sebab that is one of her school strategy which is 4 kelas yang pertama mereka akan mixed kan mereka dan kelas-kelas ini dapat special treat dari cikgu-cikgu or another words potential straight A's. Pendapat saya,thats a good strategy sebab dapat meramaikan lagi calon-calon 5A berbanding fokus kepada 1 kelas sahaja. Thumbs up!!!


Tahniah Ain,I'm so proud of you. =)

Masuk tahun 2013, prestasi dia semakin baik mana tak nya,untuk mid year exam,dia dapat 4A 1B. It was an awesome result for me since she's in middle student category. Then, I change my strategy macam mana nak asah lagi skill menjawab soalan dia.

Result tahun 2013, macam roller coaster, bikin cuak sahaja as a tutor, elok-elok mid year dapat 4A 1B, real trial UPSR dapat terbalik,yeah,u know 1A 4B...mana tak terkejut dibuatnya, saya pun dah mula fikir bukan-bukan, mana cara yang saya bagi salah, jadi aku pun tambah lagi latihan-latihan yang dia perlu buat. Memang banyak tak terkata la,belum masuk latihan cikgu sekolah lagi.Hehehe, If I in her shoes, mau fengsan jadinya. Sebabnya, masa aku UPSR dulu pun tak all out macam dia.muehehehe....

Tapi, alhamdulillah akhirnya, dia berjaya juga dapat 5A dalam UPSR, gembira tak terkata. Tak terucap dengan kata-kata. Yang paling aku rasa berbaloi/gembira bila ibu dia sendiri sms beritahu yang dia sangat berpuashati dengan my work.I mean my effort to help her daughter. Thank you Allah.

Jika hamba Mu ini,tidak mampu untuk menambah bilangan umat Islam, sekurang-kurangnya ku mampu untuk membuat keluarga lain gembira.

Alhamdulillah,alhamdulillah,alhamdulillah.

feeling blessed,
~belladeone~ 25/1/2014 00:13

4 comments:

  1. wow...sy pun nak jadi private tutor...tapi tak tau acane nak start...blh share2 sikit tak tips2 mcm mana nak mulakan private tutor ni...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. First of all,thanks eimah siti kerana sudi baca coretan saya ini... :) Mula-mula nak jadi priate tutor ni, first thing is kena ada minat nak mengajar, kalau saya dulu,kawan yang memperkenalkan untuk jadi tutor sebab dia punya bisness, tak cukup tutor,jadi tolong la. :) Kalau nak jadi private tutor sama ada eimah boleh buat sendiri ataupun join tutor yang ada syarikat sendiri. Kalau nak iklan selalunya kat mudah je. Kat situ memang senang nak cari pelajar.

      Anyway,wish u the best . :)

      Delete
  2. Salam. Nak tanya sikit. Private tutor ni mcm mana ? Dtg ajar dirumah pelajar ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..ya tuan...tutor akan datang mengajar ke rumah pelajar..2x-3x kelas seminggu.

      Delete