Thursday, June 19, 2014

Vacation:Pulau Perhentian


Assalamualaikum w.b.t dan selamat malam,

Cerita lama baru ada kesempatan nak kongsi. This vacation adalah percutian pertama bersama rakan-rakan. Nak minta kebenaran pergi sana,ya ampun lama beno,dah puas pujuk,baru le den dapat pergi.(Happy ke main lagi)

On that day nak pergi sana, I got fever.Sebenarnya,dari hari isnin lagi tanda-tanda tu dah ada,next daynya, memang sah demam, actually I tak rasa panas,but I sangat-sangat la sejuk especially kalau terkena air-cond. Pagi pergi kerja,ok je.Bila masuk ofis, tu yang demam melanda semula, muka pucat but still nak jugak kerja,tapi lepas lunch memang tak tertahan lagi dah sejuknya dan I start pening-pening, then, terus balik rumah. Masa tu terfikir, tak kan la nak cancel vacation, all costs have been paid.Rugi maaa. Tak boleh jadi ni,kena sihat jugak before pergi bercuti.

Hari yang dinanti telah tiba(Khamis), demam ok la sikit,tapi yang tak disangka-sangka penyakit lain pulak datang, kalau demam tak sah la kalau tak sakit tekak kan.Nak dijadikan cerita bangun pagi, terasa perit sangat tekak ni, nak cakap pun sakit, suara pulak tak de.aduhh,parahh. Memang tak syok lan ak pergi bercuti ni kalau gini keadaan nya.


Let me tell U a story,U know what, before kami pergi, I dah plan nak karok masa kat sana nanti,KONON nya nak lepas tension la,siap dah pilih lagu dan practise lagi dalam kereta.miahahaha,tak menahan punya plan.I siap imagine nyanyi depan orang ramai dengan merdunya(perasan merdu). Dukacitanya, plan ni rosak dan tak menjadi sebabnya I betul-betul hilang suara sepanjang berada di sana.Lebih banyak diam dari bercakap.Kalau cakap pun,romantik2 a.k.a berbisik-bisik gitu. U know what,lepas balik je ke KL, I dapat balik suara I,boleh bercakap seperti biasa. Does'nt it a sign from Allah? I merancang, DIA juga merancang, dan DIAlah sebaik-baik perancang. I know HE loves me.At last, my fren yang karok,4 lagu wooo.Den melopong je la.


on the way ke perhentian kecil, nasib tak mabuk laut,tapi kebuloq la sebab dari pagi tak makan.Pukul 7.00 petang,baru makan:breakfast,lunch merangkap dinner.

Perhentian besar. 

Hari pertama,tiada yang menarik selain telan 4 biji panadol.Dasyat ooo,tak pernah telan 4 biji sehari.2 biji before naik bot,2 biji sebelum tidur.

Day 2, aktiviti cuma snorkeling sahaja dari tengah hari sampai petang.Snorkeling ni,tak minat sangat sebab tak pandai berenang.Jahhh,tahu tak, I'm the worst among my frens yang pergi.So bad. Setiap kali menyelam I kena pegang tangan kawan I,kalau tak I feel unsecure.Nasib la kawan I ni tak bengang sebab asyik nak pegang tangan dia. Kali ke-2 di tempat lain baru snorkeling sendiri,itupun 10 saat je bertahan,pastu naik balik.maklum lah tertelan air laut je banyak.Hahaha,masin oooo....but, I feel grateful sebab disebabkan snorkeling,demam kebah,dan rasa sihat semula,cuma suara je la tak de.Agaknya,sebab tertelan air laut banyak tu yang terus sihat,ehhh,LOGIK ke? ekekeke...

Malam tu,nothing special selain makan BBQ dan tengok orang karok.Mat dan minah salleh tak payah cerita la,sanggup atau tak sanggup je la tengok.Kalau lelaki naik juling la mata gamaknya.

Day 3, aktiviti snorkeling je,tapi I and kawan lagi sorang tak join sebab malas nak tukar-tukar baju.So,we decide tunggu kawan I yg sorang lagi g snorkeling bersama tourist guide.Sementara tunggu tu,kitorang pergi la tengok-tengok chalet/resort yang ada di perhentian besar ni.Cantik-cantik semua lagi-lagi Coral view tak silap,cantik ooo tapi mahal la,kami pergi yang untuk backpackers je.Lupa,kami tinggal di THE ROCK GARDEN RESORT. View die cantik



perhentian kecil

sunrise,around 7 a.m


Around 4pm, baru bergerak pulang ke jeti. This vacation for me, not bad la,if rated 6/10 sebab tourist guide dia tak menepati masa, tak bawa banyak tempat,dah janji tapi tak tunaikan dan yang paling I anti sekali adalah mereka smoking dan asap tu kena kat I.I menyampah betul dengan sorang mamat ni sebab dia betul-betul hembus kat depan muka I,ikutkan hati mahu dapat sebijik penumbuk I ni.Tapi memandangkan I tak sihat,tahankan je la.Setakat jegil mata je mampu buat. I ni memang tak tahan dengan asap rokok,depan-depan dyorang I selamba je tutup mulut I dan buat-buat terbatuk.Tak terasa tak tahu la nak cakap apa.

Pukul 11.30 malam,baru kami naik flight ke KLIA. Pheww,nice view waktu malam plus lengang di KLIA 2.Tapi meriah dengan staff KLIA 2 yang sibuk promosi ask me ask me ask me...bila tanya,tak tahu pula nak jawab.ekeke...

That's it about Perhentian. If di beri pilihan untuk pergi lagi, I prefer untuk tak pergi ke sana lagi,sebabnya I kena ambil masa 2 hari untuk hilangkan mabuk laut I. it's not pening-pening tu.Tapi rasa macam diri ni terapung-apung di laut.Ishh,idok le nak mandi laut lagi.Mandi sungai lagi best.

That's all.

~Belladeone 00:06 19/6/2014~





No comments:

Post a Comment